duminică, 21 august 2016

Ruladă cu cremă caramel

Ingrediente:

Pentru blat:
3 ouă
100 g zahăr
3 linguri ulei
3 linguri lapte
60 g făină
30 g cacao
5 g praf de copt
esență de vanilie



Pentru cremă:
2 albușuri
120 g unt moale
70 g zahăr
6 linguri sos caramel

Mod de preparare:
Făcusem zilele trecute sos caramel și mă tot gândeam să-l bag în seamă. Și așa am ajuns să fac rulada aceasta. Sosul caramel se face foarte ușor: 200 g zahăr se caramelizează, iar când zahărul s-a topit complet se amestecă cu 100 g unt și 200 ml smântână lichidă pentru frișcă (nu frișcă lichidă) și se lasă pe foc 5-7 minute. Se lasă apoi la răcit, se pune într-un recipient cu capac și se păstrează la frigider. La ruladă am folosit 6 linguri din acest sos. 
Pentru ruladă întâi facem blatul astfel: separăm albușurile de gălbenușuri și le mixăm la viteză mare cu puțin zahăr până devin bezea. Mixăm și gălbenușurile cu zahărul (până ce zahărul se topește complet), adăugăm peste cele 3 linguri de lapte, cele 3 linguri de ulei și câțiva stropi de esență de vanilie. Amestecăm făina cu cacao și praful de copt și cernem peste compoziția de gălbenușuri. Mixăm pentru omogenizare, apoi în această compoziție încorporăm și bezeaua, amestecând de data aceasta ușor cu o spatulă. Turnăm în tava tapetată cu hârtie de copt și dăm la cuptor (preîncălzit) pentru 20 de minute la foc potrivit. Când s-a copt răsturnăm blatul pe un prosop umezit și rulăm ușor pentru a nu se rupe (peste prosop am pus hârtie de copt). 
Lăsăm blatul să se răcească și pregătim crema: 
Cele 2 albușuri le punem într-un vas metalic la baie de aburi împreună cu zahărul și amestecăm cu ajutorul unui tel până ce zahărul se topește. Dăm la o parte și mixăm până ce se transformă într-o bezea fermă și lucioasă ca în imaginea alăturată. Adăugăm câte un cubuleț de unt și amestecăm cu o spatulă până se încorporează, iar adăugăm unt și amestecăm și tot așa până încorporăm în bezea tot untul. Dăm vasul un pic la frigider (20 minute) și apoi mixăm. Este posibil ca la început crema să fie destul de moale, urmând ca apoi să se întărească (în urma mixării). Adăugăm la cremă și sosul caramel și mai mixăm un pic. Desfacem blatul, îndepărtăm hârtia de copt și repartizăm pe toată suprafața cremă. Rulăm cu grijă, apoi împachetăm rulada în folie alimentară și o dăm la rece pentru cel puțin 1 oră și 30 de minute. După ce stă la rece, se taie feliuțe și se servește. Este pufoasă, cremoasă și delicioasă.

Poftă bună!!!
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu