duminică, 26 martie 2017

Prăjitură cu cremă de ciocolată

Ingrediente:
Pentru blat:
4 ouă
3 linguri ulei
4 linguri zahăr
3 linguri făină
2 linguri cacao
esență de vanilie
Pentru cremă:
220 ml frișcă lichidă
200 g ciocolată neagră
250 g mascarpone
Pentru sirop:
100 g zahăr brun
200 ml apă
esență de rom
Pentru decor:
frișcă
fulgi de ciocolată

Mod de preparare: 
Pentru cremă facem un ganache astfel: încălzim 200 ml frișcă lichidă împreună cu 200 g ciocolată. Amestecăm până ciocolata este topită complet. Dăm vasul de pe foc, lăsăm să se răcească un pic, apoi introducem vasul la frigider pentru cel puțin o oră. Pentru sirop topim 100 g zahăr brun și când se caramelizează stingem cu 200 ml apă. Lăsăm siropul să dea în câteva clocote, apoi oprim focul. Când s-a răcit adăugăm esența de rom. Pentru blat mixăm albușurile împreună cu zahărul până obținem o bezea lucioasă. Amestecăm gălbenușurile cu uleiul și cu esența de vanilie și le turnăm peste bezea. Mixăm pentru omogenizare. Încorporăm făina cernută și praful de cacao cu o spatulă cu mișcări ușoare de sus în jos și turnăm compoziția într-o tavă dreptunghiulară (18x28cm), tapetată cu hârtie de copt. Introducem tava în cuptorul preîncins pentru 15-20 de minute la foc mediu. După ce oprim focul lăsăm blatul în cuptorul cald pentru încă 10 minute. Scoatem ganache-ul de la frigider și mixăm pentru 5-7 minute. Adăugăm treptat mascarpone și mixăm pentru omogenizare. După ce blatul s-a răcit complet îl tăiem în două. Așezăm primul blat în tavă și îl însiropăm. Întindem 3/4 din crema de ciocolată și acoperim cu al doilea blat. Presăm ușor, apoi îl însiropăm și pe acesta. În crema rămasă mai adăugăm 20 ml frișcă lichidă și mixăm. Vom obține o cremă un pic mai deschisă la culoare. Întindem crema deasupra prăjiturii și nivelăm. Dăm prăjitura la rece pentru 2-3 ore, apoi o porționăm și o ornăm cu frișcă și fulgi de ciocolată.

Poftă bună!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu