luni, 6 martie 2017

Savarine


Ingrediente:
2 ouă
150 ml lapte calduț
30 ml ulei
160 g făină
7 g drojdie uscată
20 g zahăr
un praf de sare

Pentru sirop:
500 ml apă
200 g zahăr
arome (după preferințe)

Pentru decor:
500 ml smântână pentru frișcă
150 g zahăr pudră

Mod de preparare:
Într-un vas amestecăm ouăle cu uleiul și cu un praf de sare. Peste acest amestec adăugăm laptele călduț în care am încorporat inițial drojdia și zahărul. Cernem făina și cu o spatulă amestecăm până obținem un aluat destul de moale și lipicios. Acoperim vasul și îl dăm la loc călduț pentru 45 de minute timp în care acesta va crește frumos. Pregătim siropul: punem într-un vas pe foc apa cu zahărul și amestecăm un pic pentru omogenizare. Lăsăm siropul să dea în câteva clocote și îl lăsăm apoi să se răcească, apoi îl aromatizăm după gust. Pregătim și frișca cu ajutorul mixerului și o dăm la frigider până în momentul în care decorăm savarinele (este de preferat să folosiți smântână pentru frișcă 35% grăsime
și nu frișcă vegetală gata îndulcită deoarece savarinele oricum nu sunt ele cele mai wow prăjituri de pe planetă așa că trebuie să le dăm gust). După ce a crescut aluatul îl transferăm în formele speciale folosindu-ne de două linguri deoarece aluatul este destul de lipicios. Umplem formele cam 3/4 și lăsăm să mai crească aluatul în forme pentru încă 15 minute, apoi dăm tava la cuptorul preîncins pentru 30 de minute - foc mediu. Veți observa că se rumenesc frumos și capătă o culoare aurie. Scoatem formele de la cuptor și lăsăm savarinele să se răcească. Când savarinele s-au răcit complet le întoarcem invers și tăiem de la fiecare câte un căpăcel. Scufundăm fiecare savarină în siropul rece pentru câteva secunde apoi le lăsăm pe o tavă ori un platou. Ornăm cu frișcă, punem căpăcelul și savarina-i gata. Pentru un plus de gust eu am făcut și o reducție de căpșuni și coacăze roșii cu zahăr pe foc și am adăugat în fiecare bază de savarină și peste fiecare căpăcel.   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu