duminică, 27 mai 2018

Choux a la creme

Ingrediente:
Pentru choux-uri:
250 ml apă
100 ml ulei
125 g făină
4 ouă
un praf de sare

Pentru cremă:
5 gălbenușuri
500 ml lapte
5 linguri zahăr
3 linguri amidon alimentar
esență de vanilie
100 g unt
350 ml frișcă lichidă

Pentru glazură:
70 ml frișcă lichidă
70 g ciocolată amăruie
1 linguriță miere

Mod de preparare:
Facem prima dată crema de vanilie: Amestecăm cele 5 gălbenușuri împreună cu zahărul până se albesc, iar zahărul este complet topit. Încorporăm amidonul în compoziția de gălbenușuri și adăugăm din aproape în aproape laptele cald. Turnăm amestecul într-un vas și lăsăm la foc mic până crema se îngroașă. Dăm vasul de pe foc și încorporăm untul (la temperatura camerei), aromatizăm cu esență de vanilie, apoi acoperim crema cu folie alimentară și dăm vasul la rece. Crema este gata. Mixăm și frișca lichidă (350 ml) și o dăm la rece. 
Pentru gogoșele (choux-uri) procedăm astfel: Punem într-un vas pe foc apa, uleiul și un praf de sare. Când începe să fiarbă adăugăm toată făina și amestecăm energic până când compoziția se îngroașă. Dăm vasul de pe foc șă lăsăm aluatul să se răcească, apoi încorporăm, pe rând, cele 4 ouă (adăugăm primul ou, amestecăm și abia apoi trecem la următorul). Aluatul obținut în final este omogen, dar lipicios. Punem aluatul într-un poș și formăm aveline în tava tapetată cu hârtie de copt. Dăm tava la cuptorul încins pentru 20 de minute astfel: primele 10 minute foc mare, ultimele 10 minute foc mic și nu deschidem ușa cuptorului în timpul coacerii. În acest timp putem prepara și glazura de ciocolată: încălzim pe foc frișca lichidă și adăugăm ciocolata ruptă bucățele. Dăm vasul de pe foc și amestecăm pănă ciocolata se topește complet. Eu adaug de fiecare dată puțină miere pentru ca glazura să păstreze luciul inițial și după ce se răcește.  
Scoatem choux-urile din cuptor și le lăsăm să se răcească, apoi le tăiem de la jumătate. Umplem părțile inferioare cu cremă de vanilie, formăm o avelină din frișcă și deasupra așezăm căpăcelele. Decorăm cu glazură de ciocolată și dăm prăjiturile la frigider.

Poftă bună!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu