500 g morcovi
1 portocală mare
250 g alune/migdale măcinate
200 g unt
5 ouă
230 g zahăr
2 pliculețe zahăr vanilat
300 g făină
1 praf de copt (opțional)
200 g zahăr pudră
5 linguri lapte
sare
Mod de preparare:
Morcovii îi curățăm și îi dăm pe răzătoarea mică. Spălăm bine portocala (cu apă și bicarbonat de sodiu). De la portocală vom folosi atât coaja răzuită cât și sucul. Amestecăm morcovii cu coaja de portocală și alunele măcinate mărunt. Separăm ouăle și mixăm albușurile cu un praf de sare. Punem bezeaua la rece. Gălbenușurile le mixăm cu 230 g zahăr și cu zahărul vanilat până devin cremoase și se albesc. Topim untul și îl lăsăm un pic să se răcorească. Peste compoziția de gălbenușuri adăugăm amestecul de morcovi cu alune și sucul de la portocală. Cernem făina și o amestecăm cu praful de copt (eu am ales să nu folosesc de această dată praf de copt și prăjitura a crescut frumos oricum). Încorporăm și făina, apoi untul topit și, la final, albușurile bătute spumă. Compoziția finală o turnăm în tava tapetată cu hârtie de copt, nivelăm și dăm la cuptorul încins la foc mic spre mediu pentru 40-45 de minute. După ce s-a copt lăsăm prăjitura să se răcească. Pregătim o glazură de zahăr astfel: încălzim ușor laptele și apoi îl amestecăm cu zahărul pudră. Turnăm rapid și uniform glazura peste prăjitură și o lăsăm să se usuce. Când glazura s-a întărit putem porționa prăjitura. Ușor de făcut, pufoasă și foarte aromată.
Poftă bună!!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu