vineri, 2 septembrie 2016

Năsturași cu gem

Ingrediente:
500 g făină
50 g zahăr
2 gălbenușuri (+1 pentru uns)
80 g unt
250 ml lapte
2 pliculețe zahăr vanilat
25 g drojdie proaspătă
un praf de sare
gem sau dulceață



Mod de preparare:

Cernem făina într-un bol încăpător. Facem în mijloc o adâncitură în care punem drojdia frecată cu o linguriță de zahăr și puțin lapte călduț. Restul de lapte (tot călduț) îl amestecăm cu cele două tipuri de zahăr (simplu și vanilat), cele două gălbenușuri, untul topit și un praf de sare. Amestecăm pentru omogenizare și turnăm această compoziție în bolul cu făină și drojdie. Amestecăm totul cu o spatulă de lemn, apoi frământăm cu mâinile până obținem un aluat elastic. Lăsăm aluatul să dospească pentru 30 de minute (timp în care își dublează volumul) la loc călduț. Întindem aluatul pe blatul de lucru, pe care presărăm foarte puțină făină, într-o foaie mare groasă de 1 cm. Decupăm cu o formă sau cu un pahar cerculețe de aluat pe care le așezăm în tava tapetată cu hârtie de copt. Lăsăm să crească în tavă încă 15-20 de minute, apoi facem câte o adâncitură în mijlocul fiecărui cerculeț (eu am folosit partea cu dop a unei sticle de 0,5 l). Ungem fiecare năsturaș cu un amestec de gălbenuș și puțin lapte, apoi adăugăm în fiecare câte 1 linguriță de gem (de preferat un gem legat, nu unul moale - eu am folosit gem de căpșuni). Dăm tava la cuptorul încins pentru 15-20 de minute la foc potrivit (până se rumenesc frumos). Năsturașii cu gem se servesc calzi alături de un pahar cu lapte. Sunt enervant de buni. 

Poftă bună!!!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu