Pentru blat:
6 ouă
6 linguri zahăr
2 pliculețe zahăr vanilat
6 linguri făină
2 linguri cacao
Pentru cremă:
500 ml frișcă lichidă
300 g mascarpone
70 g zahăr pudră
5 g ness
10 g gelatină granule
Pentru glazură:
200 ml frișcă lichidă
200 g ciocolată amăruie
1 esență de rom
1 linguriță miere
Pentru decor:
fulgi de ciocolată albă
Mod de preparare:
Batem albușurile cu mixerul, adăugăm treptat zahărul și zahărul vanilat până obținem o bezea lucioasă și fermă. Frecăm gălbenușurile într-un vas cu telul, apoi le turnăm în fir subțire peste bezea continuând să mixăm la viteză mai mică. Amestecăm bine făina cu pudra de cacao și le încorporăm în compoziție cu o spatulă cu mișcări ușoare de sus în jos. Turnăm compoziția în tava tapetată cu hârtie de copt (eu am folosit o tavă cu dimensiunile 25x40). Coacem blatul în cuptorul încins la foc mediu pentru 20 de minute. Oprim focul, dar lăsăm blatul în cuptor pentru încă 15 minute, apoi îl scoatem, îndepărtăm hârtia de copt și îl lăsăm deoparte. Pentru cremă amestecăm brânza mascarpone cu ness-ul până obținem un amestec omogen. Mixăm frișca lichidă împreună cu zahărul pudră până se întărește. Adăugăm amestecul de mascarpone și ness și mixăm în continuare pentru omogenizare. Topim un pic pe foc gelatina fără a ajunge la punctul de fierbere și o adăugăm în cremă. Omogenizăm, apoi întindem în strat uniform crema peste blat și dăm la rece. Lăsăm prajitura la frigider pentru 1-2 ore. Pentru glazură încălzim frișca lichidă pe foc, dăm vasul la o parte și adăugăm ciocolata ruptă bucățele. Amestecăm energic până ciocolata se topește complet. Aromatizăm cu esență de rom și adăugăm și o linguriță de miere (astfel vom obține o glazură lucioasă și după ce se întărește). Turnăm glazura peste prăjitură, ornăm cu fulgi de ciocolată albă și reintroducem tava la frigider. Când glazura s-a întărit prăjitura poate fi porționată și servită. Extrem de gustoasă și foarte fină!!!
Poftă bună!!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu