sâmbătă, 1 octombrie 2016

Prăjitură cu foi și cremă caramel

Ingrediente:

Foi:
2 ouă
12 linguri zahăr
12 linguri ulei
9 linguri lapte
1 lingură amoniac
1 lingură oțet
700 g făină


Crema:
1 l lapte
3 ouă
4 linguri făină
350 g zahăr
4 linguri apă
200 g unt

Decor:
nucă de cocos

Mod de preparare:

Prima dată facem aluatul pentru foi: amestecăm ouăle, zahărul, uleiul, laptele și amoniacul stins cu oțet. Adăugăm în ploaie făina cernută și amestecăm cu o spatulă, iar când se îngroașă compoziția începem să frământăm cu mâna până obținem un aluat molcuț. În rețeta mamei nu era precizată cantitatea de făină ci scria făină cât cuprinde. Aluatul meu a ajuns la consistența dorită cu 700 g de făină. Împărțim aluatul în 4 părți egale din care se coc 4 foi pe fundul tăvii de aragaz. Fiecare foaie se ține la cuptor fix 10 minute la foc potrivit. Așezăm foile una peste alta cu hârtie între ele și le dăm deoparte. Trecem la realizarea cremei caramel. Într-o crăticioară punem la foc 350 g zahăr și 4 linguri de apă până obținem un caramel auriu. Separat, amestecăm ouăle cu cele 4 linguri de făină până obținem un amestec fără cocoloașe. Turnăm peste acest amestec laptele călduț și punem vasul pe foc mic. Adăugăm și caramelul și amestecăm în continuu până ce caramelul se topește iar crema se îngroașă. Dăm vasul de pe foc. Mixăm untul la temperatura camerei și îl încorporăm în cremă. Lăsăm crema să se răcească un pic, apoi umplem foile cu ea. Decorăm prăjitura cu nucă de cocos (se pot folosi și fulgi de ciocolată) și o dăm la rece pentru 10 ore (peste noapte). O prăjitură cu gust fin, pufos, cu parfum de copilărie.

Poftă bună!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu