luni, 18 decembrie 2017

Negrese de post

Ingrediente:
350 g gem
300 ml apă minerală
350 g zahăr
150 ml ulei
150 g nucă măcinată grosier
50 g cacao
500 g făină
10 g bicarbonat de sodiu
10 g praf de copt
10 g zahăr vanilat
1 esență de rom
4 lingurițe zeamă de lămâie
un praf de sare
Pentru glazură:
50 ml apă
40 g zahăr
30 g cacao
1-2 linguri ulei
esență de rom
Pentru decor:
nuci măcinate

Mod de preparare:
Amestecăm cu un tel gemul (eu am folosit gem de prune) cu apa minerală și cu cele două tipuri de zahăr (simplu și vanilat). Adăugăm uleiul, praful de cacao, esența de rom și un praf de sare și amestecăm pentru omogenizare. Stingem cu zeamă de lămâie bicarbonatul de sodiu și îl încorporăm în compoziție. La final adăugăm nuca măcinată și făina amestecată cu praful de copt (ideal este să cerneți făina pentru o textură mai pufoasă a prăjiturii). Turnăm compoziția într-o tavă dreptunghiulară (30x45 cm) tapetată cu hârtie de copt și dăm la cuptorul preîncins pentru 40 de minute la foc potrivit (puteți face și testul scobitorii după 30 de minute). Scoatem tava din cuptor și lăsăm să se răcească apoi porționăm prăjitura. Între timp preparăm glazura: punem apa la fiert împreună cu zahărul. După primele clocote adăugăm uleiul și praful de cacao și amestecăm pentru omogenizare. Ținem glazura pe foc 2-3 minute și amestecăm, apoi o lăsăm să se răcorească și o aromatizăm cu 2-3 stropi de esență de rom. Turnăm glazură peste negrese și decorăm cu nuci măcinate. Aromate, pufoase, cu gust intens de nuci, aceste negrese sunt atât de ușor de făcut și dispar imediat din farfurie.

Poftă bună!!!  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu