miercuri, 27 decembrie 2017

Amandine

Ingrediente:
Blat:
8 ouă
8 linguri de zahăr
6 linguri făină
2 linguri cacao

Crema:
200 ml frișcă lichidă (min. 32% grăsime)
200 g ciocolată (100 g ciocolată amăruie și 100 g ciocolată cu lapte)
Sirop:
400 ml apă
200 g zahăr
1 esență de rom
Glazură:
50 ml frișcă lichidă
50 g ciocolată amăruie (75% cacao)
1/2 linguriță de miere


Mod de preparare:
Eu, de regulă, prefer să împart ingredientele de la blat în două și să coc 2 blaturi separate, dar se poate coace un singur blat și se poate tăia, după ce se răcește, în două. Albușurile se bat spumă cu ajutorul mixerului, adăugând pe rând lingurile de zahăr, până bezeaua devine sticloasă. Gălbenușurile se amestecă cu o furculiță și se toarnă în fir subțire peste bezea. Amestecăm cu telul compoziția, apoi adăugăm făina și cele două linguri de cacao și le încorporăm cu mișcări ușoare de sus în jos. Turnăm compoziția în tava tapetată cu hârtie de copt și coacem blatul la foc potrivit 20 de minute (până trece testul scobitorii). După coacere, blaturile se lasă la răcit. 

Urmează să punem într-un vas la foc cei 400 ml de apă împreună cu zahărul. Lăsăm siropul să fiarbă până se îngroașă. Topim apoi în alt vas puțin zahăr până se caramelizează. Stingem apoi caramelul cu siropul făcut. După ce se răcește un pic adăugăm și esența de rom și îl dăm deoparte.

Am ales să fac pentru amandină o cremă ganache. Punem într-un vas frișca lichidă pe foc și o lăsăm până ajunge la punctul de fierbere. Dăm vasul de pe foc și turnăm frișca încălzită peste ciocolata mărunțită, amestecând până ciocolata se dizolvă. Vasul se dă la frigider pentru cel puțin 4 ore sau, dacă nu este timp, la congelator pentru 1 oră. Eu, de regulă, o pregătesc de seara și o las în frigider peste noapte. Crema se mixează (atenție nu foarte mult) până devine fină și extrem de gustoasă. Atât gustul cât și aspectul unui ganache reușit depinde foarte mult de ingredientele folosite.

Se trece la asamblarea prăjiturii: așezăm primul blat, îl însiropăm cu încredere, apoi întindem crema pe toată suprafața, așezăm al doilea blat și îl însiropăm și pe acesta la fel de bine. Prăjitura se dă la frigider, apoi se porționează.

Pentru glazură încălzim frișca, o dăm de pe foc, punem ciocolata, amestecăm până se omogenizează. Adăugăm și mierea (datorită acesteia glazura rămâne lucioasă și după ce se întărește), apoi turnăm glazura peste amandine. Ornăm cu frișcă.



Poftă bună!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu