4 legături ștevie
150 g orez
6 fire ceapă verde
2 linguri pastă de tomate
2-3 linguri ulei
sare, piper, boia dulce
Mod de preparare:
Prima dată, curățăm și spălăm ștevia foarte bine sub jet de apă rece. Într-un vas punem 500 ml apă cu sare la fiert. Când a dat în clocot adăugăm ștevia și o lăsăm 2-4 minute în apa clocotită (dacă ștevia este fragedă, dacă este bătrână necesită câteva clocote bune). Se varsă apa și se adaugă apă rece peste ștevie, astfel aceasta își va păstra culoarea. Apoi se așează în strecurătoare, iar noi trecem la pasul 2. Într-un vas așezăm orezul la fiert în apă cu sare (pentru aprox. 15 minute). Separat, încingem tigaia cu cele 2-3 linguri de ulei și călim ceapa tocată mărunt până devine sticloasă, apoi adăugăm pasta de tomate. Condimentăm cu sare, piper și un vârf de cuțit de boia dulce. Adăugăm apoi ștevia scursă bine de apă și tocată. Scurgem surplusul de apă de la orez (dacă este cazul) și adăugăm și orezul în tigaia pe care o mai lăsăm pe foc 4-5 minute. Potrivim gustul de sare și mâncărica este gata. Este o mâncare de sezon, cu multe beneficii (ștevia conține tanini, fosfor, calciu, zinc, magneziu, mangan, sodiu, fier, potasiu, vitamina A, vitamina C și are o grămadă de proprietăți terapeutice). Mama ”ne chinuia” în fiecare primăvară pe vremea când eram copii cu ciorbă de ștevie și cu această mâncărică de orez. Și dacă atunci îmi displăceau amândouă, acum le mănânc cu drag.
Poftă bună!!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu