Pentru blat:
6 albușuri
150 g făină
100 g nuci măcinate
1/2 plic praf de copt
2 plicuri zahăr vanilat
un praf de sare
Pentru cremă:
6 gălbenușuri
180 g zahăr pudră
5 g cafea solubilă
350 ml frișcă lichidă
10 g gelatină granule
1 esență de rom
1 esență de vanilie
Pentru decor:
70 g nucă măcinată
Mod de preparare:
Pentru blat mixăm albușurile cu un praf de sare până se întăresc. Adăugăm zahărul și zahărul vanilat și continuăm mixarea până bezeaua devine lucioasă. Amestecăm făina cernută cu praful de copt și nuca măcinată și le încorporăm ușor în bezea. Turnăm compoziția în tava tapetată cu hârtie de copt (eu am folosit o tavă cu dimensiunile 30x40 cm). Punem tava în cuptorul preîncins pentru 15-20 de minute la foc mediu. Blatul se lasă să se răcească. Crema se face astfel: mai întâi punem gelatina la hidratat în puțină apă; într-un vas metalic amestecăm gălbenușurile cu zahărul farin și cu cafeaua solubilă. Punem vasul pe baie de aburi și amestecăm până crema se îngroașă. Lăsăm deoparte să se răcească un pic, apoi adăugăm esențele și amestecăm. Topim gelatina și o încorporăm și pe ea în cremă. Mixăm frișca lichidă până se întărește. Crema finală se obține prin amestecarea celor două compoziții: frișca și crema de cafea. Întindem peste blat crema, nivelăm ușor, ornăm cu nucă măcinată și dăm prăjitura la frigider pentru cel puțin o oră. O prăjitură fină, cu un gust excelent!
Poftă bună!!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu