5 ouă
200 ml lapte
50 ml ulei
150 g unt
300 g zahăr
40 g cacao
280 g făină
10 g praf de copt
esență de rom, vanilie
un praf de sare
Pentru glazură:
140 ml frișcă lichidă
140 g ciocolată amăruie
1 linguriță miere
Mod de preparare:
Într-un vas amestecăm laptele, uleiul, praful de cacao, zahărul și adăugăm și untul tăiat cubulețe. Punem vasul pe foc și amestecăm până compoziția devine omogenă. Dăm vasul deoparte și lăsăm compoziția să se răcească. Aromatizăm cu esențe de rom și vanilie. Separăm ouăle și batem albușurile spumă împreună cu un praf de sare. Separat, în alt vas, mixăm și gălbenușurile peste care adăugăm din aproape în aproape compoziția de cacao și făina cernută amestecată în prealabil cu praful de copt. Oprim mixerul și cu ajutorul unei spatule adăugăm și bezeaua de albușuri în această compoziție din aproape în aproape. Turnăm amestecul în tava tapetată cu hârtie de copt și dăm la cuptorul încins pentru 35-40 de minute la foc mediu. Lăsăm prăjitura să se răcească și apoi o scoatem din tavă și o porționăm. Preparăm glazura: într-un vas încălzim frișca lichidă apoi adăugăm ciocolata ruptă bucățele mici. Amestecăm până se omogenizează, dăm vasul de pe foc și adăugăm mierea. Turnăm glazura peste negrese. Absolut delicioase. Sunt două tipuri de negrese care îmi plac foarte mult: aceasta cu glazură de ciocolată și cealaltă cu bezea (pe care o voi împătăși cu voi într-un episod viitor). Ambele rețete sunt din caietele mamei: negresele erau preferatele mele în copilărie.
Poftă bună!!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu