Pentru blat:
5 ouă
5 linguri zahăr
4 linguri făină
1 lingură cacao neagră
esență de vanilie
zeamă de lămâie (aprox. 1 linguriță)
Pentru cremă:
150 g zahăr
150 ml frișcă lichidă
50 g unt
esență de vanilie
250 g mascarpone
Pentru decor:
100 ml frișcă lichidă și fulgi de ciocolată
Mod de preparare:
Prima dată pregătim crema caramel. Topim zahărul până se caramelizează. Dăm focul la minim și stingem caramelul cu 50 g unt (atenție maximă să nu vă frigeți) și adăugăm frișca lichidă. Amestecăm pentru omogenizare și dăm sosul caramel deoparte să se răcească. Aromatizăm cu vanilie. Când caramelul s-a răcit îl încorporăm în mascarpone cu o spatulă din aproape în aproape. Important: sosul caramel și mascarponele să fie la aceeași temperatură (a camerei), așa că scoateți cutia cu mascarpone din frigider din timp. Dăm crema la rece până pregătim și foaia de ruladă. Mixăm cele 5 ouă întregi împreună cu zahărul și esența de vanilie. În procesul de mixare adăugăm în compoziție un pic de zeamă de lămâie (ajută la topirea zahărului). Când compoziția și-a triplat volumul oprim mixerul și încorporăm cu o spatulă mai întâi făina, apoi praful de cacao. Turnăm compoziția în tava aragazului, tapetată cu hârtie de copt și dăm la cuptorul preîncins pentru aproximativ 15 minute la foc mediu. Scoatem foaia de ruladă și o lăsăm să se răcească. Când s-a răcorit blatul, scoatem crema caramel din frigider și o întindem uniform pe toată suprafața lui. Rulăm cu grijă, cât putem de strâns, învelim rulada în folie alimentară și o dăm la rece pentru câteva ore.
Pentru decor, eu am mixat frișca lichidă, am ornat rulada și am presărat fulgi de ciocolată amăruie.
Poftă bună!!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu