500 g făină
250 ml apă călduță
25 g drojdie
un praf de sare
2 lingurițe de zahăr
3-4 linguri ulei de floarea soarelui
0.5 l ulei pentru prăjit
Mod de preparare:
Cernem făina într-un vas încăpător (vom lăsa aluatul la dospit și va avea nevoie de spațiu). Facem în mijloc o gropiță. Într-un castron mic frecăm drojdia cu zahărul până devine lichidă, apoi turnăm peste ea jumătate din cantitatea de apă calduță. Amestecăm și cu puțină făină și turnăm totul în gropița pe care am făcut-o în făină. Acoperim vasul și lăsăm drojdia să lucreze preț de 15-20 de minute. Turnăm apoi peste maia restul de apă și adăugăm 3-4 linguri de ulei și un praf generos de sare. Amestecăm inițial cu o spatulă, apoi frământăm cu mâinile până obținem un aluat molcuț. Acoperim vasul și îl lăsăm la loc călduț să dospească în liniște. După 40 de minute, aluatul devine pufos și își dublează volumul. Presărăm făină pe planșeta de lucru și răsturnăm aluatul pe ea. Formăm biluțe mici. Încingem o tigaie cu jumătate de litru de ulei. Când uleiul s-a încins bine purcedem la prăjirea scovergilor. Eu nu folosesc sucitorul pentru întinderea scovergilor, ci procedez exact așa cum am văzut la mama mea: ung ușor mâinile cu puțin ulei și formez scovergile în mână, apoi le așez în uleiul încins (atenție: se fac destul de repede, max 1 minut și jumătate pe ambele părți). Scoatem scovergile pe prosop de hărtie pentru a absorbi surplusul de ulei. Le servim calde cu ce ne place - brănză, dulceață, gem, ciocolată. Noi le-am servit cu gem de caise și au fost grozav de bune. Sper să le încercați și voi! Se fac extrem de ușor, cu ingrediente la îndemâna oricui și pot înlocui adesea, cu succes, un desert sofisticat!
Poftă bună!!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu