Pentru gogoșele:
250 ml apă
100 ml ulei
125 g făină
3 ouă
un praf de sare
Pentru cremă:
5 gălbenușuri
400 ml lapte
5 linguri de zahăr
4 linguri amidon
1 plic zahăr vanilat
esență de vanilie
70 g unt
Pentru glazura de ciocolată:
90 g ciocolată amăruie
45 g ciocolată cu lapte
140 ml frișcă lichidă
1 linguriță miere
+ 250 ml smântână pentru frișcă
Mod de preparare:
Într-un vas pe foc amestecăm apa cu uleiul și cu un praf de sare. Când incepe să fiarbă adăugăm toată făina odată și amestecăm energic până compoziția se îngroașă. Dăm vasul de pe foc și lăsăm să se răcească. După ce s-a răcit încorporăm pe rând în aluat cele trei ouă (adăugăm primul ou amestecăm bine și abia apoi trecem la următorul). În final obținem un aluat omogen dar lipicios. Formăm cojile de ecler în tava aragazului tapetată cu hârtie de copt cu ajutorul unui poș (ca în imaginea alăturată). Dăm tava la cuptorul încins pentru 30 de minute (primele 15 minute păstrăm focul la maxim, apoi ultimele 15 minute dăm focul pe treapta minimă). Nu deschidem deloc ușa cuptorului!!! După ce s-au scurs cele 30 de minute oprim focul dar lăsăm tava în cuptor pentru încă 10-15 minute (astfel gogoșelele nu se lasă și rămân la fel de frumos crescute). Scoatem apoi cojile de ecler din cuptor și le lăsăm să se răcească. Pentru cremă amestecăm gălbenușurile cu zahărul și zahărul vanilat până devin albicioase. Încorporăm cele 4 linguri de amidon în compoziția de gălbenușuri. Încălzim laptele și îl turnăm peste această compoziție. Așezăm vasul la foc mic și mestecăm până se îngroașă ca o budincă. Dăm vasul de pe foc și încorporăm untul moale tăiat cubulețe. Adăugăm esența de vanilie și dăm crema la rece (așezăm deasupra direct peste cremă puțină folie alimentară evitând astfel formarea unei pojghițe inestetice). Mixăm smântâna pentru frișcă cu 2 linguri de zahăr pudră și dăm frișca la rece. Tăiem gogoșelele pe jumătate, le umplem cu cremă de vanilie și deasupra ornăm cu frișcă, punem căpăcelele și eclerele sunt aproape gata. Preparăm pe foc o glazură din 140 ml frișcă lichidă și ciocolata ruptă bucățele. Amestecăm până se topește complet ciocolata, dăm vasul de pe foc și adăugăm o linguriță de miere. Lăsăm glazura să se răcorească un pic apoi cosmetizăm eclerele :). Le dăm la frigider pentru 1-2 ore și apoi le servim cu poftă. Sunt enervant de bune!!! Dintotdeauna eclerele au fost preferatele mele. Data viitoare le fac pe cele cu ness. Yammy!!!
Poftă bună!!!
Poftă bună!!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu