luni, 9 mai 2016

Cozonac cu nucă și rahat

Ingrediente:
1 kg făină
5 ouă (1 ou se folosește la uns)
1/2 l lapte
350 g zahăr
100 g unt
150 ml ulei
25 g drojdie proaspătă
50 g cacao
nuci mărunțite, bucățele de rahat, susan

Mod de preparare:


Laptele se încălzește (nu trebuie să fie fierbinte ci călduț). Într-un vas amestecăm jumătate din cantitatea de lapte cu drojdia frecată cu puțin zahăr și cu 400 g de făină. Acoperim vasul și lăsăm să crească aproximativ 30 de minute într-un loc călduț. Mixăm 4 ouă împreună cu zahărul până își dublează volumul. Compoziția de ouă se amestecă cu aluatul dospit și cu laptele rămas. Se încorporează și restul de făină (600 g). Untul se topește, se amestecă cu uleiul și se adaugă puțin câte puțin peste aluat frământând energic până ce aluatul se desprinde bine de pe pereții vasului (cam 10 minute de luptă asiduă :) pentru activarea glutenului din făină). Acoperim vasul și lăsăm iar la crescut cam 1 oră. După ce a crescut frumos, împărțim aluatul în patru părți egale (din două părți vom forma un cozonac). Întindem o foaie (nu foarte subțire) presărăm cacao, nucă mărunțită și bucățele de rahat pe toată suprafața ei. Rulăm și dăm deoparte. Procedăm la fel cu următoarea. Împletim cele două rulouri și așezăm cozonacul în tava tapetată cu hârtie de copt (unsă cu puțin ulei). Din celelalte două părți rămase formăm în același mod al doilea cozonac. Lăsăm să crească și în tăvi 30 de minute, ungem apoi cu ou bătut și presărăm semințele de susan. Tăvile se introduc în cuptorul încins la foc mare pentru 10 minute, apoi la foc mic aproximativ 40 de minute. Scoatem tăvile din cuptor, lăsăm cozonacii să se odihnească un pic, apoi îi scoatem și îi lăsăm pe o parte până se răcesc. Este rețeta de cozonaci a mamei. Sunt pufoși, gustoși și numai buni de servit.


Poftă bună!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu