sâmbătă, 31 decembrie 2016

Prăjitură Boema

Ingrediente:
Pentru blat:
6 ouă
8 linguri zahăr
1 plic zahăr vanilat
4 linguri ulei
8 linguri făină
1 plic praf de copt
2 linguri cacao neagră
un praf de sare
Pentru cremă:
200 g ciocolată amăruie
200 ml smântână pentru frișcă
Pentru sirop:
150 g zahăr
250 ml apă
1 esență de rom
Pentru glazură:
200 ml smântână pentru frișcă
150 g ciocolată
1 linguriță cacao neagră
1 linguriță miere de albine
Pentru decor:
200 ml frișcă lichidă
3 linguri glazură

Mod de preparare:


Prima dată facem crema: încălzim smântâna pentru frișcă până ajunge la punctul de fierbere. Dăm vasul de pe foc și adăugăm ciocolata ruptă bucățele. Amestecăm până ciocolata se topește de tot. Dăm vasul la rece (eu îl pun la congelator, dar se poate și la frigider). Apoi facem blatul prăjiturii: batem albușurile spumă cu mixerul împreună cu zahărul și zahărul vanilat și un praf de sare până obținem o bezea tare și lucioasă. Gălbenușurile le frecăm cu cele 4 linguri de ulei, apoi le turnăm în fir subțire peste bezea mixând ușor. Adăugăm făina amestecată cu praful de copt și cacao și amestecăm ușor până se încorporează. Turnăm amestecul obținut într-o tavă (30x20) tapetată cu hârtie de copt și dăm la cuptor (preîncins) pentru 20 de minute la foc potrivit. Scoatem blatul și îl lăsăm să se răcească. Pregătim siropul: punem zahărul cu câțiva stropi de apă pe foc și îl lăsăm să se caramelizeze (fără să-l ardem deoarece devine amar). Când caramelul este gata îl stingem cu apă (cu grijă deoarece pot sări stropi fierbinți) și lăsăm pe foc până se topește caramelul. Lăsăm siropul să se răcorească și îl aromatizăm cu esență de rom. Pentru glazură încălzim pe foc smântâna cu ciocolata ruptă bucățele și praful de cacao. Amestecă energic până se topește ciocolata și glazura are un aspect fin. Dăm de pe foc și adăugăm o linguriță de miere. Lăsăm glazura să se răcorească. În acest timp porționăm blatul în pătrate egale pe care le așezăm pe un platou. Însiropăm foarte bine fiecare pătrat de blat, apoi turnăm glazură pe fiecare și dăm prăjiturile la rece. Păstrăm 3 linguri de glazură pentru decor. Scoatem crema din congelator și o mixăm câteva minute. Turnăm crema într-un poș și formăm pe fiecare prăjitură câte o avelină. Peste acestea ornăm cu frișcă și cu glazura păstrată (dacă glazura s-a întărit o încălzim ușor pe foc). Prăjiturile se dau la rece pentru câteva ore, apoi se pot servi. O fi ea prăjitură comunistă da-i bună! 


Poftă bună!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu