Pentru blat:
6 gălbenușuri
300 g făină
150 g zahăr
150 ml ulei
250 ml lapte
esență de vanilie
10 g praf de copt
350 g gem de caise
Pentru bezea:
6 albușuri
un praf de sare
150 g zahăr pudră
3-4 lingurițe zeamă de lămâie
Mod de preparare:
Încălzim cuptorul la 180 de grade. Pentru blat, mixăm gălbenușurile împreună cu zahărul până devin cremoase și se deschid la culoare. Adăugăm uleiul și mixăm în continuare. Amestecăm făina cu praful de copt și o cernem. Turnăm apoi alternativ lapte și făină și mixăm la viteza cea mai mică până le încorporăm integral în amestecul de gălbenușuri. Turnăm aluatul în tava tapetată cu hârtie de copt și dăm la cuptor pentru 20 de minute (la foc mediu). Cu 5 minute înainte mixăm albușurile cu un praf de sare până devin bezea, adăugăm zahărul treptat și zeama de lămâie obținând în final o bezea lucioasă și fermă. Scoatem tava cu blatul din cuptor, ungem toată suprafața blatului cu gem de caise (se poate folosi orice tip de gem/dulceață, eu îl prefer pe cel de caise la această prăjitură). Peste stratul de gem uniformizăm bezeaua, presărăm un pic de zahăr tos și dăm tava din nou la cuptor pentru încă 10-15 minute (bezeaua se rumenește frumos deasupra). Lăsăm prăjitura să se răcească și o porționăm. Un desert rapid și gustos, potrivit pentru o după-amiază de duminică.
Poftă bună!!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu