350 g făină albă
200 ml apă călduță
10 g drojdie uscată
2 lingurițe zahăr
1 linguriță sare
1 lingură ulei de măsline
150 g măsline
2 lingurițe de ierburi aromatice: busuioc, oregano, rozmarin, măghiran, pătrunjel.
pentru garnisit: câteva măsline tăiate, sare și ulei de măsline
Mod de preparare:
Apa, drojdia, zahărul și sarea se amestecă într-un vas și se lasă 10-15 minute să se activeze drojdia. Cernem făina într-un alt vas, iar în mijlocul ei adăugăm maiaua și uleiul de măsline. Frământăm un aluat cu care se lucrează frumos (suplu, elastic, nelipicios). Ungem un castron de sticlă încăpător cu puțin ulei de măsline, așezăm aluatul în el, îl acoperim cu folie alimentară și îl lăsăm la dospit cca. 45-50 minute (timp în care își dublează volumul). După dospire, întindem aluatul pe blatul de lucru cu sucitorul, adăugăm măslinele tăiate, amestecul de ierburi aromatice, închidem foaia de aluat astfel încât umplutura să rămână la mijloc. Se frământă până măslinele și ierburile se distribuie în tot aluatul, apoi se întinde o foaie de diametru de 30 cm. Se așează foaia de aluat în tava aragazului tapetată cu hârtie de copt și se lasă la crescut 15 de minute. Cu ajutorul degetelor facem gropițe pe toată suprafața aluatului și îl mai lăsăm 10 minute, apoi turnăm ușor ulei de măsline și întindem astfel încât acesta să pătrundă în toate gropițele făcute. Presărăm măsline tocate și puțină sare grunjoasă și dăm la cuptorul încins pentru 20 de minute la foc potrivit.
Este pentru prima dată când fac focaccia. După căutări îndelungi, această rețetă de pe teoskitchen.ro mi-a făcut cu ochiul și mă bucur de alegerea făcută. A ieșit demențială. Am mâncat-o caldă cu brânză și roșii. S-a votat în familie: facem cel puțin o dată pe săptămână :)
Poftă bună!!!
Poftă bună!!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu