marți, 19 aprilie 2016

Tort egiptean


Ingrediente:

Blat:
6 albușuri
120 g nucă măcinată
6 linguri zahăr
3 linguri rase făină
Crema1:
6 gălbenușuri
6 linguri zahăr
350 ml lapte
2 linguri amidon alimentar
Tort egiptean
200 g unt
esență de vanilie
Crema2:
200 ml frișcă lichidă
150 g zahăr
120 g nuci mărunțite



Mod de preparare:


Împărțim ingredientele de la blat în trei. Deci, luăm mai întâi 2 albușuri pe care le batem spumă cu cele 2 linguri de zahăr. Amestecăm 40 g nucă mărunțită cu o lingură rasă de făină și le adăugăm în bezea încorporând-o ușor cu mișcări de sus în jos. Turnăm compoziția într-o tavă circulară (eu folosesc tava de tort de diametrul 28), pe care o introducem în cuptorul preîncălzit pentru 20 de minute la foc mediu spre mic. Foaia de blat este gata când se rumenește ușor la suprafață. Procedăm la fel și cu celelalte 2 foi.
Pentru crema1 amestecăm într-un vas cele 6 gălbenușuri cu amidonul și zahărul. Adăugăm și laptele treptat și apoi punem vasul pe foc. Se amestecă până se îngroașă compoziția (trebuie să aibă o textură cremoasă). Luăm vasul de pe foc și după ce se mai răcește încorporăm crema treptat în untul bătut spumă. La final adăugăm și esența de vanilie și dăm crema la rece.
Pentru crema2 topim zahărul într-o crăticioară până se caramelizează apoi îl turnăm în fir subțire pe o bucată de hartie de copt și îl lăsăm să se întărească. În acest timp batem frișca. Zahărul caramelizat îl rupem bucăți și îl mărunțim foarte bine (se poate și manual cu ajutorul unui sucitor). Peste frișcă adăugăm nucile și caramelul, ambele mărunțite și amestecăm. 
Trecem la ansamblarea tortului: Așezăm pe platou o foaie de blat, un strat de crema1 (se poate împărți de la început în trei părți pentru a putea obține straturi uniforme) și un strat crema2, iar foaie de blat, crema1 și crema2, foaie de blat, crema1 și încheiem cu crema2. Se ornează cu frișcă simplă și tortul este gata. Se face foarte ușor și este un desert extrem de fin. Eu îl fac foarte des deoarece este preferatul fiului meu și, de fapt, al întregii familii (tati iubește mai mult torturile ciocolătoase :)).



Poftă bună!!!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu