miercuri, 30 martie 2016

Ciorbă rădăuțeană

Ingrediente:
700 g carne de pui
2 cepe
2 morcovi (unul se pune la fiert și unul se călește)
1 rădăcină de pătrunjel
1 păstârnac
1 ardei
3-4 căței de usturoi
20-30 ml oțet
300 ml smântână
3-4 gălbenușuri de ou
pătrunjel verde, sare, piper, fulgi de chilli

Mod de preparare:


Prima dată se opărește carnea și se spală sub jet de apă rece. Carnea se pune apoi în 2,5 litri de apă rece pe foc împreună cu legumele curățate, lăsate întregi și un praf de sare. Vasul se acoperă și se lasă la fiert pentru 40 de minute. Scoatem legumele și carnea, iar supa o trecem prin strecurătoare. Curățăm oala, o punem înapoi pe foc cu 2 linguri de ulei și călim 3-4 minute cel de-al doilea morcov dat pe răzătoare. Adăugăm supa, acoperim vasul și mai lăsăm 10 minute să fiarbă. Potrivim gustul de sare, piper și dăm oala de pe foc. Se curăță carnea de pe os, se îndepărtează pielea și se mărunțește cu mâna sau cu ajutorul unui cuțit. Separat, într-un bol de sticlă încăpător amestecăm gălbenușurile cu smântâna și adăugăm pe rând câte un polonic din supă mestecând cu ajutorul unui tel pentru omogenizare. Procedăm așa cu jumătate din cantitatea de supă până compoziția de smântână și ouă ajunge la temperatura supei (evităm astfel că smântâna să se brânzească, iar supa să capete un aspect neplăcut), apoi turnăm amestecul de smântână în oală. Așezăm din nou oala pe foc, adăugăm carnea, usturoiul dat prin presă, oțetul și lăsăm până ajunge la punctul de fierbere. Oprim focul, adăugăm pătrunjel verde tocat, câțiva fulgi de chilli și ciorba este gata. Se servește caldă cu ardei iute. 




Poftă bună!!! 

luni, 28 martie 2016

Prăjitură intercontinental

Ingrediente:

Blaturi:
12 albusuri
12 linguri de zahăr
12 linguri de nucă măcinată
6 linguri de făină





Mod de preparare:
Se împart în trei părți egale ingredientele de mai sus și se coc în total trei blaturi. La fiecare blat se bat albușurile spumă, apoi se adaugă zahărul și se mai mixează un pic până spuma devine sticloasă. Se adaugă nuca amestecată cu făina și se mestecă cu o spatulă de sus în jos până se încorporează. Compoziția se așează într-o tavă de 25x38 tapetată cu hârtie de copt și se dă la cuptor pentru 10-15 minute la foc mediu (până se rumenește ușor deasupra).

Cremă:
12 gălbenușuri
650 ml lapte
1 cană de zahăr
2 pliculețe zahăr vanilat
3 linguri amidon alimentar
250 g unt
1 esență de vanilie
30 g nucă de cocos
50 g stafide
30 g ciocolată (55% cacao) răzuită

Mod de preparare:
Se freacă gălbenușurile împreună cu zahărul și cele două pliculețe de zahăr vanilat. Se adaugă amidonul și se așează vasul pe foc mic turnând în fir subțire și laptele, mestecând în continuu. Se ține vasul pe foc până crema se îngroașă (are consistența unei budinci). Untul la temperatura camerei se bate spumă cu ajutorul unui mixer adăugând puțin câte puțin din crema care între timp s-a răcit. Adăugăm și esența de vanilie, amestecăm și dăm crema un pic la rece. Crema se împarte în trei părți egale, prima parte se amestecă cu nuca de cocos, a doua cu stafide și a treia cu ciocolată.

Peste primul blat se pune crema cu nucă de cocos, apoi așezăm al doilea blat și crema cu stafide, urmat de al treilea blat și crema cu ciocolată (aceasta își schimbă un pic culoarea în cafeniu din cauza ciocolatei). Pentru decor se poate răzui ciocolată neagră.




Poftă bună!!!

Covrigi de casă

 Ingrediente:
- 750 g făină
- 450 ml lapte călduț
- 80 g unt topit
- 40 g drojdie proaspătă
- 2 lingurițe zahăr
- sare
- 1 ou
- semințe de susan, chimen, in
Mod de preparare:


Drojdia se pune la înmuiat în puțin lapte călduț și 2 lingurițe de zahăr. Într-un bol se pune făina și în mijlocul acesteia se toarnă laptele călduț, untul topit și răcit, apoi drojdia și sarea. Se amestecă întâi cu o spatulă și apoi se frământă energic cu mâna până obținem un aluat care nu se lipește de mâini. Aluatul obținut se lasă la dospit pentru cca 60 minute. Cât aluatul stă la dospit este bine ca bolul să fie acoperit cu o folie și un prosop de bucătărie. După ce a crescut aluatul se împarte în 6 părți egale, apoi fiecare în alte 4 părți, astfel încât să obținem în total 24 de biluțe de aluat din care formăm 24 de covrigi. Covrigii se așează în tava tapetată cu hârtie de copt, se ung cu ou și se presară peste ei semințe de susan, in și chimen. Tava se dă la cuptor, la foc mediu pentru 25-30 de minute până când covrigii se rumenesc frumos deasupra. Sunt crocanți la exterior și fragezi la interior.





Poftă bună!!!

Orez cu ștevie

Ingrediente:

4 legături ștevie
150 g orez
6 fire ceapă verde
2 linguri pastă de tomate
2-3 linguri ulei
sare, piper, boia dulce



Mod de preparare:

Prima dată, curățăm și spălăm ștevia foarte bine sub jet de apă rece. Într-un vas punem 500 ml apă cu sare la fiert. Când a dat în clocot adăugăm ștevia și o lăsăm 2-4 minute în apa clocotită (dacă ștevia este fragedă, dacă este bătrână necesită câteva clocote bune). Se varsă apa și se adaugă apă rece peste ștevie, astfel aceasta își va păstra culoarea. Apoi se așează în strecurătoare, iar noi trecem la pasul 2. Într-un vas așezăm orezul la fiert în apă cu sare (pentru aprox. 15 minute). Separat, încingem tigaia cu cele 2-3 linguri de ulei și călim ceapa tocată mărunt până devine sticloasă, apoi adăugăm pasta de tomate. Condimentăm cu sare, piper și un vârf de cuțit de boia dulce. Adăugăm apoi ștevia scursă bine de apă și tocată. Scurgem surplusul de apă de la orez (dacă este cazul) și adăugăm și orezul în tigaia pe care o mai lăsăm pe foc 4-5 minute. Potrivim gustul de sare și mâncărica este gata. Este o mâncare de sezon, cu multe beneficii (ștevia conține tanini, fosfor, calciu, zinc, magneziu, mangan, sodiu, fier, potasiu, vitamina A, vitamina C și are o grămadă de proprietăți terapeutice). Mama ”ne chinuia” în fiecare primăvară pe vremea când eram copii cu ciorbă de ștevie și cu această mâncărică de orez. Și dacă atunci îmi displăceau amândouă, acum le mănânc cu drag. 





Poftă bună!!!

Ciorbă de ștevie

Ingrediente:
4-5 legături de ștevie
300 g afumătură
2-3 cartofi
1 morcov
1 ceapă uscată
1 legătură ceapă verde
1 ardei roșu
1-2 linguri pastă de tomate
2 linguri ulei
4-6 ouă
sare, piper
600 ml borș
1 legătură leuștean

Mod de preparare:

Ștevia se curăță și se spală bine sub jet de apă rece. Se opărește și se lasă să se scurgă bine într-o strecurătoare. Se curăță, se spală și se toacă legumele (cartofii, morcovul, ceapa și ardeiul). Afumătura se porționează și se pune la fiert în 2 l de apă, în oala în care urmează să facem ciorba. Se spumează, se lasă să dea în câteva clocote și apoi se adaugă legumele. Lăsăm să fiarbă la foc mediu pentru aprox. 25-30 de minute. Se adaugă pasta de tomate amestecată cu cele 2 linguri de ulei, ștevia tocată și apoi unul câte unul ouăle (mie îmi place să pun ouă întregi în ciorba de ștevie). Acrim ciorba cu borș, potrivim gustul de sare și piper. La final, după ce am oprit focul, adăugăm leuștean verde tocat. Se servește caldă (eu o prefer chiar fierbinte) cu ardei iute alături. Yummy!!!





Poftă bună!!!

joi, 17 martie 2016

Tartă cu pui

Ingrediente:

Aluat de tartă sărat:
250 g făină
125 g unt (82%)
1 gălbenuș de ou
aprox. 40 ml apă rece
1 linguriță de sare



Umplutură:
300 g piept de pui
100 g măsline verzi și negre
1 ardei copt
150 g cașcaval
3 linguri de smântână
3 ouă
pătrunjel verde
sare, piper

Mod de preparare:

Întâi pregătim aluatul de tartă astfel: amestecăm făina cu untul rece tăiat cubulețe până devine nisipos. Se adaugă sarea, gălbenușul și apa și se frământă foarte bine. Aluatul obținut se înfoliază și se dă la frigider pentru 30 de minute. După aceea se întinde o foaie și se așează în forma de tartă. Se dă la cuptor pentru 20 de minute. Se scoate apoi tava și se adaugă pe rând: pieptul de pui făcut la grătar, tăiat cubulețe, rondelele de măsline, ardeiul copt tăiat fâșiuțe subțiri, pătrunjel tocat și cașcavalul dat pe răzătoarea mare. Se prepară un amestec din cele 3 ouă și cele trei linguri de smântână și se adaugă peste tartă. Se introduce tava din nou la cuptor pentru 30-35 de minute la foc mediu, până se rumenește frumos deasupra. Ideea am preluat-o de pe site-ul Jamilei.



Poftă bună!!!

marți, 15 martie 2016

Supă cremă de linte

Ingrediente:
400 g linte roșie
1 morcov
1 ardei gras roșu
2 cepe
3 căței de usturoi
2 linguri pastă de tomate
sare, piper, chilli
2-3 foi de dafin
câteva boabe de coriandru, chimen
pătrunjel verde

Mod de preparare:


Se toacă legumele: ceapa, ardeiul și morcovul și se pun la călit în puțin ulei cu apă. Se adaugă apoi și usturoiul pisat. După ce s-au călit legumele se adaugă pasta de tomate, 4-5 căni de apă și lintea bine spălată. Se condimentează cu sare, piper și chilli după gust și se adaugă frunzele de dafin, coriandru și chimen. Se lasă la fiert la foc potrivit 30 de minute, după care se pasează cu ajutorul unui blender. Se asezonează cu pătrunjel verde și, fiind o supă cremă, se servește cu crutoane. Este absolut delicioasă! 




Poftă bună!!!

Saramură de plătică

Ingrediente:

3 plătici mari
3 ardei capia
3 roșii cărnoase
1 ardei iute
6 căței de usturoi
pătrunjel verde
sare, piper

Mod de preparare:

Ca saramura să iasă gustoasă e foarte important ca peștele să fie proaspăt, nu congelat. Peștele se crestează mărunt, se unge cu puțin ulei, se condimentează cu sare și piper și se pune pe grătarul încins. Se lasă pe grătar până când este bine rumenit pe ambele părți. O dată cu peștele se pot frige alături ardeii și roșiile. După ce s-au făcut se decojesc și se zdrobesc cu furculița. Într-un vas se pune pe foc apă la fiert pentru saramură (500 ml), în care se adaugă sare, piper, câteva frunze de dafin și legumele coapte. Se lasă să dea în clocot, apoi se dă deoparte și se lasă să se răcorească 5-10 minute, după care se adaugă usturoiul pisat și ardeiul iute tăiat mărunt. Se așează peștele într-un castron sau într-o tavă adâncă și se toarnă saramura peste el. Se presară pătrunjel verde tocat proaspăt, se acoperă vasul cu un capac și se lasă 15-20 de minute să se întrepătrundă toate aromele. În acest timp va fi gata și mămăliguța :)





Poftă bună!!!

Pâinici de casă

Ingrediente:
500 g făină
300 ml lapte
50 g unt topit
10 g drojdie uscată
1 linguriță zahăr
1 linguriță sare
1 ou
semințe de in
Mod de preparare:

În puțin lapte călduț se adaugă cele 10 g de drojdie uscată și zahărul. Se lasă deoparte (cam 10 minute) până face o spumă frumușică. După ce s-au scurs cele 10 minute punem făina într-un bol, peste adăugăm laptele încălzit (nu fierbinte), untul topit și răcit, sarea și drojdia. Frământăm cu încredere până se formează un aluat ce nu se lipește de mâini. Aluatul se lasă la dospit cca. 40-45 de minute. După ce aluatul a crescut frumos se așează pe blatul de lucru presărat cu puțină făină. Se împarte în părți egale din care se modelează pâinicile după bunul plac (eu am ales să fac baghete împletite și pâinici rotunde așa cum se poate observa în poze). Se așează în tava tapetată cu hârtie de copt, se ung cu ou și se presară semințele de in. Pâinicile se dau apoi la cuptor la foc mediu până se rumenesc frumos (aproximativ 45 de minute).




Poftă bună!